af

Bestikkelse eller private bidrag? Forskel på Danmark og Sydkorea?

Ifølge Financial Times står ledelsen af Sydkoreas største virksomhed, Samsung, anklaget for at have givet private bidrag til landets regeringsparti. Det er en alvorlig sag, der er nået helt frem til de danske medier. Ifølge anklageskriftet handler det om 38 mio. USD. Anklageren mener, at der er tale om bestikkelse. Selv indrømmer virksomhedens ledelse at have givet penge, partistøtte, men fortæller, at der ikke var nogen forventning om modydelser.

Det er så en fortælling fra et demokratisk land i Østasien. Men der er er også en dansk fortælling. I Danmark skal partier ifølge lov om partistøtte oplyse om bidrag, højere end kr. 20.000,00.  Men loven nævner ikke HVOR meget højere. Det kan altså handle om mange millioner, og det eneste, der skal oplyses, er, at bidraget overstiger kr. 20.000,00. De store bidragydere og partierne er således beskyttet af økonomisk anonymitet – kun giveren, f.eks. en dansk erhvervsvirksomhed, og modtageren, et politisk parti, kender de faktiske beløb det drejer sig om. Det forhold har Europarådets antikorruptionsenhed kritiseret lige siden 2010, senest i januar i år, uden at det har ført nogen vegne.

I Danmark tager myndighederne det åbenbart for givet, at partistøtte altid gives helt uden tanke på modydelser – også når der er tale om betydelige beløb. Derfor kan bestikkelse aldrig forekomme. Sådan er det i verdens mindst korrupte land (iflg. målingerne). I Sydkorea er myndighederne åbenbart mere mistænksomme.

 

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>